En una economia del coneixement i molt globalitzada, es fa imprescindible crear un nou model que garanteixi un equilibri entre economia, societat i medi ambient. Cada vegada més, la societat té una consciència lligada a la sostenibilitat i l’ètica, i demanda que les empreses s’alinein amb aquest compromís. Per aconseguir-ho, aquest canvi s’està convertint en una prioritat per a petites, mitjanes i grans empreses.
Què significa que una empresa sigui sostenible o ètica?
Ser sostenible no és penjar-se una etiqueta verda i dir que la marca és sostenible per això. Ser una empresa sostenible és crear valor econòmic, mediambiental i social per contribuir al benestar de la societat i les generacions futures, i protegir la natura. Aquelles empreses que es comprometin amb el medi ambient i l’ètica acabaran tenint avantatges més competitius. Segons un estudi realitzat pel Boston Consulting Group i l’Institut Tecnològic de Massachusetts, als clients i clientes no els agraden i no confien en les empreses que no demostren un compromís sostenible i, de la mateixa manera, un 44% dels inversors no inverteixen en empreses que no tinguin una línia d’accions sostenibles i ètiques.
Com integrar l’ètica i la sostenibilitat en les empreses?
Abans de res, l’entitat ha d’adoptar una mentalitat basada en aquests dos factors a llarg termini, ja que aquest canvi de mentalitat requereix temps i és molt important involucrar la direcció de l’empresa. Després, s’ha d’identificar el que és capaç de fer la teva empresa. Analitzar els clients de l’entitat, quina activitat desenvolupen i on ho fan. Després d’aquesta anàlisi, s’hauran d’establir i organitzar els objectius a complir.
També has d’aplicar l’economia circular per gestionar d’una millor manera els residus que genera l’empresa i estudiar si es pot implementar algun tipus de millora per fer-la més sostenible. L’economia circular busca reduir l’entrada de components i reutilitzar els que ja estan al mercat per produir menys residus. A més, l’empresa ha d’utilitzar fonts renovables per estalviar recursos energètics. Tampoc hem d’oblidar la cadena de subministrament. L’entitat ha de conèixer qui són els seus proveïdors i com actuen. La societat demanda cada vegada més que les empreses siguin completament transparents amb les seves relacions amb els proveïdors i què passa en aquesta cadena.
Amb un compromís ferm cap a la sostenibilitat i l’ètica, les empreses poden liderar el camí cap a un futur més pròsper i respectuós amb el planeta i la societat. És moment d’actuar i construir un món on la prosperitat econòmica coexisteixi amb la protecció del medi ambient i el benestar de tots.